Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

петак, 13. септембар 2013.

Searching For Sugar Man

Dokumentarni film koji je režirao Malik Bendjelloul je priča o Sixto Rodriguez-u, američkom muzičaru koji je stekao veliku popularnost u Južnoj Americi i prodao više miliona ploča sa samo dva studijska albuma, a svim drugim krajevima, pa i rodnim Sjedinjenin Državama, bio potpuni anonimus. Film pokazuje koliko je muzička industrija u Južnoj Africi učinila da ova dva albuma postanu poziv za revoluciju i ukidanje aparthejda, a da sa druge strane Rodriguez nije imao ni jedan jedini dolar zarade uprkos nezapamćenoj prodaji njegovih ploča u ovoj zemlji. Zbog kontrole medija tokom aparthejda, ljudi u Južnoj Africi nisu mogli da saznaju ništa više o njemu, čak im je vlada nametnula informaciju da je Rodriguez poginuo. Tek devedesetih godina XX veka, zahvaljujući internetu, istina isplivava na površinu. 

Blog ne bavi politikom, ali sam ovim filmom hteo da vam pokažem koliko je i ona u nekim slučajevima bila umešana u muzičku industriju. I u staroj Jugoslaviji su bili poznati slučajevi muzičke cenzure ( možda najbolji primer grupa VIS Idoli i njihov album Odbrana I Poslednji Dani ).

Film je prikazan Beogradu na festivalu Sedam Veličanstvenih 2013. a možete ga naći i na torentu. Dobio je oskara za najbolji dokumentarni film 2012. i brojne druge nagrade.

Takođe bih vam preporučio da poslušate oba studijska albuma Cold Fact i Coming From Reality.

http://www.imdb.com/title/tt2125608/





Нема коментара:

Постави коментар