Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

субота, 19. октобар 2013.

Mogees

Od sada je moguće bilo koji predmet pretvoriti u muzički instrument, koristeći Mogees, kontaktni mikrofon i softver koji se pokreće preko mobilnog telefona. Potrebno je samo nakačiti mikrofon na predmet i "svirati" prstima oko njega. Dodiri prstiju stvaraju vibracije koje se prenose na kontaktni mikrofon stvarajući električni signal koji softver pretvara u zvuk. U zavisnosti od jačine udarca, materijala predmeta i njegove zapremine, razlikovaće se i zvuk koji se reprodukuje na slušalice ili zvučnike.

In this video we show how it is possible to perform gesture recognition just with contact microphones and transform every surface into an interactive board.
Through gesture recognition techniques we detect different kind of fingers-touch and associate them with different sounds. 
In the video we used two different audio synthesis techniques: 
1- physic modelling, which consists in generating the sound by simulating physical laws; 
2- concatenative synthesis (audio mosaicing), in which the sound of the contact microphone is associated with its closest frame present in a sound database.

The system can recognise both fingers-touches and objects that emit a sound, such as the coin shown in the video.Нема коментара:

Постави коментар