Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

субота, 25. јануар 2014.

Najduža zabeležena reverberacija

Naučnici su izmerili reverberaciju od 112 sekundi u Škotskoj, u cevima prostorije za skladištenje goriva sagrađenoj tokom Drugog svetskog rata, a potvrda je došla i iz Ginisove knjige rekorda. Za merenje je korišćen zvuk pucnja iz pištolja frekvencije 125Hz. Cevi su uske i nepristupačne, pa nije moguće koristiti ovaj prostor za snimanje muzike ili eksperimentisanje, iako bi mnogi ovo poželeli. Trevor Cox, profesor akustike na Salfordskom univerzitetu je otkrio ovu pojavu, a pomenuti pucanj i reverberaciju je snimio i postavio na svoj SoundCloud nalog:

Opširnije na: http://www.independent.co.uk/news/science/now-weve-heard-it-all-acoustic-scientists-shatter-the-world-record-for-longest-ever-echo-9062134.htmlНема коментара:

Постави коментар