Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

понедељак, 17. март 2014.

Modulo

Kanadski kompozitor Hugh Le Caine bio je jedan od prvih konstruktora elektronskih instrumenata. Još tridesetih godina XX veka eksperimentisao je sa elektronskim orguljama, da bi deceniju kasnije stvorio Electronic Sackbut, jedan od prvih sintisajzera. Sledilo je još mnogo izuma i instrumenata, a bio je i važna ličnost u Drugom svetskom ratu, jer je bio u timu koji je napravio prve vojne radare. Travis Boisvenue je pokušao kratkim dokumentarnim filmom Modulo da prikaže rad ovog, gotovo zaboravljenog izumitelja. U kanadskom Muzeju nauke i tehnike predstavljeni su neki od njegovih instrumenata, a tu je i osvrt na savremene sintisajzere i Hjuove izume, bez kojih oni ne bi bili ono što jesu danas.


http://www.imdb.com/title/tt3596992/




A musical documentary and tribute to Hugh Le Caine.
The story of early electronic instruments, and the nearly forgotten Canadian music pioneer who created the first synthesizers. As told through interviews with three modern-day modular synth musicians.

Shot and edited by me. Produced by Ryan Gibson. 

Listen to the CBC radio version produced by Ryan Gibson:
https://soundcloud.com/user5746720/modulo-ottawas-synth-secret

Featuring:
Arturo Brisindi (AKA Hard Science)
Edmund Eagan
Mike McGrath (AKA Muff Wiggler)

Thanks to the CBC, Soshal, The Library and Archives Canada, The Science and Technology Museum, Artengine, CHUO, Weird Canada.



Нема коментара:

Постави коментар