Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

субота, 01. март 2014.

WebSID

Da li će web aplikacije postati budućnost softvera? Ne zahtevaju instalaciju, ne zauzimaju prostor na hard disku, mogu se pokrenuti bilo gde i rade brzo? Sve je više web aplikacija koje se mogu koristiti za stvaranje muzike, a o nekima sam već pisao u ovoj kategoriji. WebSID je sintisajzer koji oponaša zvuk SID ( Sound Interface Device ) čipa iz Commodor 64 računara. ''Svira'' se preko tastature, a dirke su obeležene slovima radi lakše kontrole. Za nekoliko dirki, ipak, mora se koristiti miš, zbog nedostatka raspoloživih slova na tastaturi. Tu su i sekcije za promenu trajanja i boje zvuka. Citirao bih autora za kraj, jer ovo možda može pomoći mladim muzičarima:
This is a Chrome experiment using the WebAudio API for actual sound generation and synthesis inside your web browser. In other words: no samples were used, it's all math. If only the high school teachers mentioned math was good for bass lines!

http://www.igorski.nl/experiment/websidНема коментара:

Постави коментар