Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

субота, 17. мај 2014.

Elektronska scena u komunističkoj Jugoslaviji i Rumuniji

Stara Jugoslavija je imala veoma razvijenu rok i pop scenu i pratila je svetske muzičke trendove. Elektronska muzika je bila, ipak, manje zastupljena. Postojalo je par muzičara i bendova koji su se isključivo bavili elektronikom ili njenom mekšom synth-pop varijantom, a i neki poznatiji pevači eksperimentisali na svojim albumima sa ovakvim zvukom, uglavnom ne više od jedne pesme. Ova muzika jednostavno nije bila popularna na ovim prostorima u to vreme, za razliku od Italije, Nemačke, SAD-a, Britanije... Gregor Bulc piše za Bturn magazin kako se razvijala elektronska scena u SFRJ, ko su bili pioniri elektronike kod nas i kako je ta muzika zvučala u poređenju sa današnjom.





U susednoj Rumuniji, situacija je bila mnogo gora. Strogi režim koji je sprovodila vlast dovela je do toga da država bude maltene odsečena od sveta, zatvorena u oba smera. Ne samo da nije bilo muzičara koji se bave elektronskom muzikom, već ista nije imala gde ni da se čuje. Bar ne legalno. Situacija se malo popravila kada se pojavio Sorin Lupaşcu, čuveni rumunski DJ. Sorin u intervjuu za magazin Vice govori kako je izgledalo biti DJ u komunističkom okruženju, kako je organizovao žurke i skupljao muziku i šta je uticalo na to da, u trenutku najveće slave i popularnosti, dobije otkaz i to po naređenju državnog vrha.





Нема коментара:

Постави коментар