Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

среда, 7. мај 2014.

Zvučna arhiva Britanske biblioteke

Pored bogate zbirke knjiga koje Britanska biblioteka poseduje, veliki magacini ispod površine Londona ispunjeni su svim vrstama nosača zvuka koji čine zvučnu arhivu biblioteke. Ploče, kasete, magnetne trake, diskovi, čak i voštani valjci, čuvaju audio zapise klasične, tradicionalne i popularne muzike, zvuke prirode i životinja, primere akcenata i dijalekata jezika i oralnu istoriju snimljenog zvuka, gde se mogu naći neki od najstarijih sačuvanih audio zapisa. U toku je proces digitalizacije kompletne arhive, koji će svima omogućiti besplatan pristup i preslušavanje preko interneta, a već sada se na zvaničnom sajtu mogu čuti zapisi koji su prebačeni u digitalni format. U videu ispod se može videti kako se ovaj proces odvija, šta sve sadrži arhiva i zbog čega je bitno sačuvati zvučne zapise. Arhiva sadrži zvuke životinjskih vrsta koje su izumrle u posledmnjih stotinak godina, a s obzirom da će ih u budućnosti biti još, a slična stvar se, zbog globalizacije, dešava i sa svetskim jezicima, ova zbirka će sigurno biti veoma korisna istroričarima i istraživačima u budućnosti.


http://sounds.bl.uk/




The Wire takes a tour of the British Library's Sound Archive, deep below its London residences on the Euston Road, to talk about sound conservation and take a tour of its collections with some of its key sound curators.

"The 20th century was about audiovisual material, our memory of the 20th century is heavily audiovisual, but our sense of the 21st century is going to be a different kind of audiovisual... archiving is not going to be so much about what we can bring in, but about what to exclude," says Will Prentice, British Library Audio Engineer and Conservation Specialist.

Nathan Budzinski interviews Popular Music Curator Andy Linehan, Audio Engineer, Conservation specialist Will Prentice, and Wildlife Sounds Curator Cheryl Tipp.



Нема коментара:

Постави коментар