Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

среда, 18. јун 2014.

Testiranje buke Ducati motora

Moderni saobraćaj proizvodi izuzetno veliku buku. Pisao sam već o činjenici da godišnje u Evropi 200000 ljudi umire zbog buke, a 16000000 Evropljana ne spava kako kako treba, zbog odsustva tišine potrebne za miran i zdrav san. Motori su jedni od najbučnijih prevoznih sredstava, pogotovu u trenucima kada se njihovi vozači bez razloga iživljavaju na ulicama misleći da se nalaze na trkačkoj stazi. Velike brzine kojima se motori kreću uzrokuju glasnu buku, a Ducati, čuveni italijanski proizvođač, pored toga što posvećuje pažnju ljubiteljima brzine, misli i na one kojima ova pojava smeta. Na svojoj test stazi u Bolonji Ducati-jev popularni model Scrambler testiran je na buku, a za tu priliku je na njega prikačen poseban uređaj koji meri zvuk koji motor proizvodi. Sem video zapisa kako testiranje izgleda, nije poznat još neki podatak o neobičnom uređaju korišćenom za merenje buke. Takođe se ne zna da li se merenje vrši zbog nekog novog propisa o nivou dozvoljene buke ili možda Ducati planira da novi modeli proizvode unikatni zvuk.

Poznato je i da neki električni i hibridni modeli automobila, kao što je Toyora Prius, moraju da veštački reprodukuju zvuk, jer njihovi nečujni motori mogu da ugroze bezbednoast pešaka. Takođe, postoje i uređaji kao što je Bose NXP koji omogućavaju suzbijanje buke automobila unutar samog vozila.






Нема коментара:

Постави коментар