Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

петак, 31. октобар 2014.

Istorija zvuka na filmu

Čuveni australijski proizvođač mikrofona i propratne opreme, RØDE, udružio je snage sa filmskim portalom FilmmakerIQ, kako bi zajedno napravili dokumentarnu seriju o zvuku na filmu, njegovoj istoriji, današnjici, snimanju, dizajnu, postprodukciji... Prva polučasovna epizoda bavi se istorijom zvuka na filmu, prvim idejama o sinhronoj reprodukciji slike i zvuka, eksperimentima na tom polju, prvim zvučnim filmovima i svemu onome što je sledilo u narednim godinama, a potpuno promenilo sedmu umetnost. Ova, kao i sve ostale epizode, mogu se besplatno pogledati na zvaničnom FilmmakerIQ Vimeo i YouTube kanalima.



FilmmakerIQ.com and RØDE Microphones are proud to give you a sneak peak at the first lesson in our six part course which will cover science/microphones, recording, editing, foley, and ADR. We are also hard at work behind the scenes updating the site to include even more interaction which should be live in the coming weeks. Until then - enjoy this lesson on the history of sound at the movies.
The inclusion of sound at the movies was one of the most dramatic changes in all of film history. Dive into the early experiments of Edison trying to incorporate sound from film's inception, through the experiments in the early 1920s, the Jazz Singer and the industry sound overhaul, and finally the multi-channel surround and modern movie sound technologies.


Нема коментара:

Постави коментар