Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

уторак, 28. април 2015.

sfxr / bfxr / as3sfxr / cfxr

Stare video igre za osmobitne i šesnaestobitne konzole bile su i ostale vrlo popularne, a danas se i neke nove prave u tom, retro stilu, pa zahtevaju i takav dizajn zvuka. Tomas Pettersson je za ove potrebe napravio besplatan program sfxr, za Windows i Mac operativne sisteme, koji brzo i lako generiše zvučne efekte karakteristične za pomenute igrice. Sadrži nekoliko preseta sa efektima koji se najčešće koriste, a svaki se dodatno može korigovati raznim filtrima koji su ponuđeni. Moguće je čuvati svoje presete i eksportovati Wav efekata.

Na osnovu sfxr-a, Tom Vian je apravio as3sfxr, njegovu online emulaciju, koja se pokreće iz internet pregledača. Sadrži sve iste funkcije i takođe je besplatna za korišćenje.

Joachim Bengtsson je napravio poboljšanu verziju za Mac, nazvanu cfxr, a i ona je besplatna za korišćenje.

Nadalje je otišao programer koji se krije iza pseudonima Incerpare, koji je spojio sfxr i as3sfxr, poboljšao ih i napravio online i standalone program bfxr, koji sadrži još opcija za dizajniranje efekata i koji je, kao i prethodnici, besplatan za korišćenje.


sfxr: http://drpetter.se/project_sfxr.html

as3sfxr: http://www.superflashbros.net/as3sfxr/

cfxr: http://thirdcog.eu/apps/cfxr

bfxr: http://www.bfxr.net/


Нема коментара:

Постави коментар