Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

четвртак, 4. април 2019.

Ukusi muzičkih sireva

Švajcarski naučnici Denis Balibouse i Cecile Mantovani napravili su neobičan eksperiment u kome su želeli da provere da li muzika utiče na ukus sira. Svaki testirani sir je bio zatvoren u drvenu kutiju u kojoj se reprodukovala rep, tehno, rok i klasična muzika, a tri sira su bila izložena ravnim niskim, srednjim i visokim frekvencijama. Još jedan kontrolni sir bio je u istim uslovima, samo u tišini. Očigledno je da bakterije unutar ovog mlečnog proizvoda ''plešu'' drugačije u zavisnosti od muzičkog žanra, jer su sirevi imali različite ukuse. Za najukusniji je izabran hiphop sir.




Нема коментара:

Постави коментар