Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

четвртак, 10. октобар 2013.

Major Scale Musical Wine Glasses

Za ovaj neobičan set vinskih čaša morao sam da napravim poseban deo bloga, jer se ne uklapaju ni u hardware ili neku vrstu muzičkog uređaja, niti je eksperiment, jer su u prodaji. Zato sam ih svrstao u ostalo, a za ovu "rubriku" imam u planu još nekoliko stvari, koje se ne tiču direktno zvuka, ali su inspirisane nekim zvučnim motivima.

Tako i ove vinske čaše mogu poslužiti kao instrument, kao u videu dole. Poznato je da kristalne posude napunjene tečnošću mogu da proizvedu zvuk prevlačenjem prsta po obodu posude, a visina tona se menja u zavisnosti od zapremine tečnosti. Zato su ove čaše obeležene A-dur skalom, pa se lako može izmeriti koju notu proizvodi određeni nivo tečnosti. U kompletu se prodaju dve čaše, tako da za celu skalu treba izdvojiti 260 dolara, jer je cena jednog seta 65 dolara.

Нема коментара:

Постави коментар