Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

четвртак, 03. октобар 2013.

Timbre Speaker

Naziv ovog drvenog zvučnika je igra reči ( timbre = boja zvuka, timber = drvo ), a i on sam predstavlja neku vrstu igračke, ne profesionalni uređaj za slušanje muzike. Sastoji se od drvene osnove i staklenih činija, koje predstavljaju neku vrstu ekvalizacije, jer se njihovim pomeranjem i okretanjem menja boja zvuka. Timbre Speaker ima samo jedno dugme/potenciometar koje istovremeno služi i za uključivanje i pojačavanje. Autor Casey Lin kaže da je koristila drvo i staklo zbog njihovih "dopadljivih akustičkih kvaliteta koji slušaocu uvećavaju zvučni doživljaj". S obzirom na to da se u samom videu muzika pušta sa telefona, a znamo da su u 90% slučajeva pesme na telefonu kompresovane na makisimalno 128 kb/s, ne znam o kakvom doživljaju priča, ali je, u svakom slučaju, zanimljiva ideja.

Timbre Speaker trims the essence of a speaker down to the very bare minimum, allowing the inherent qualities of the materials to become the centerpiece of the design. All superfluous detail is stripped away, leaving only the necessary audio and power ports at the rear, and combined power and volume dial. Wood and glass were selected for their favourable acoustic qualities which enhances the audio experience of the user. The Black American Walnut wood adds a warmth to the tone, while the addition of the glass vessels bring a more reverberant characteristic to the music.

Surface transducers are mounted on the interior of the wooden box, vibrating the surface and turning the box into a speaker. The glass vessels act as physical equalizers, where the vibrations transfer through the wood into the glass and changes the timbre of the sound. The wooden box can act as a standalone speaker, or alternatively, vessels of other material, size or shape can be placed on the speaker to change the sound according to the users taste.

Timbre Speaker has an elegant, yet playful feel to it, users are encouraged to experiment with different objects and placements to find the timbre they enjoy the most.


Нема коментара:

Постави коментар