Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

четвртак, 03. октобар 2013.

Ray

Biografski film o Ray Charles-u, čuvenom muzičaru, pioniru soul-a, a po uglednom časpoisu The Rolling Stone, drugom najbitinijem muzičaru svih vremena. Film se bavi periodom njegovog života od detinjstva do kraja šezdesetih godina XX veka, vremenu kada je oslepeo, učio klavir, o njegovim muzičkim počecima kada je postao mladić, prvim studijskim snimcima, prvim susretima sa drogom, mnogim ženama, uspesima i padovima... Posebno zanimljiv deo, zašto se film i našao na ovom blogu, je prikazivanje muzičkih studija pedesetih i šezdesetih godina, kako je Rej snimao prve hitove za Atlantic Records, oprema koja se tada koristila, ali i kako je muzička industrija izgledala tada, kako su menadžeri pokušavali da iskoriste njegov fizički nedostatak i izvuku sopstvenu korist.

Jamie Foxx je 2005. godine dobio oskara za ulogu Reja, a film je prikazan samo četiri meseca nakon njegove smrti, 2004. Za potrebe snimanja filma, Rej je ponovo otpevao neke od svojih najčuvenijih pesama.


Нема коментара:

Постави коментар