Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

недеља, 15. децембар 2013.

Scenthesizer

Navikli smo da muziku slušamo, neki pokušavaju da nam omoguće i da je vidimo, a Heineken želi da ode korak dalje i omogući nam da muziku mirišemo. Neki Disk Džokeji se bave i VJingom ( Video Jockey ), a možda će uskoro moći da u svoj CV dodaju i zvanje SJ ( Scent Jockey ). Scenthesizer je predviđen da u klubu za vreme žurke oslobađa razne mirise koji se slažu sa muzikom, a može da se programira na tri načina. Niske, srednje i visoke frekvencije mogu da budu vezane za određenu vrstu mirisa, pa bi ih Scenthesizer oslobađao u zavisnosti od trenutne zvučne slike, odnosno od frekvencija koje su u datom trenutku dominantne. Moguće je unapred programirati mirise kako bi svaka pesma imala svoj, a prelazi bi bili posebno zanimljivi. Treća opcija je puštati mirise samo u nekim trenucima, koji su specifični za pesmu. Od 1700 mirisa odabrani su limun, nana, vanila, lavander, drvo, mošus, ćilibar i miris trave posle kiše, a oni se mogu mešati i stvarati nove nijanse. Treba napomenuti i to da će morati da se pomešaju i sa mirisom dima i znoja koji su u klubovima uvek prisutni, a vreme će pokazati da li će ova ideja zaživeti.



Нема коментара:

Постави коментар