Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

субота, 22. март 2014.

Braon šum

Urbana je legenda da, takozvani, braon šum može uticati na nekontrolisan rad creva i izazove probavu. Razni izvori navode drugačije frekvencije ovog zvuka, mada su sve u infrazvučnom opsegu, pa ih ljudsko čulo sluha ne registruje. To se, navodno, ne odnosi i na ostale organe, pre svega sistem za varenje. Ipak, naučna istraživanja su pokazala da infrazvuk reprodukovan iznad 140dB loše utiče na disajne organe i čulo vida, a ne i na varenje ili sluh. Čak su i čuveni Mythbusters-i jednu epizodu posvetili braon šumu, ali je mit opovrgnut. Primer braon šuma se može se naći na sajtu AudioCheck, a da bi se reprodukovao potreban je subwoofer kome je donji prag frekvencijskog opsega 7Hz. Na istom sajtu se mogu generisati i druge frekvencije koje razni izvori navode kao braon šum.
Eksperiment koji su Mythbusters-i izveli: http://www.youtube.com/watch?v=_lIK_gi3fBM


I jedna epizoda animirane serije South Park bavi se fenomenom braon šuma, a besplatno se može pogledati na njihovom sajtu: http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s03e17-world-wide-recorder-concertНема коментара:

Постави коментар