Ovaj blog je posvećen zvuku i njegovim raznim oblicima. Tokom godina sam nalazio puno interesantnih stvari vezanih za zvuk, pa sam došao na ideju da sve te interesantne priče, eksperimente, instrumente, uređaje, knjige, filmove, audio zapise i događaje grupišem na jedno mesto, pre svega kao ličnu evidenciju, da ne moram više da se mučim da nađem sve te stvari, a nadam se da će i vama pomoći u boljem razumevanju zvuka. Pored zvuka kao mehaničke oscilacije, pisaću i o njegovoj upotrebi u muzici, filmu, svakodnevnom životu, itd. Trudiću se da ne kršim tuđa autorska prava, al baš ako bude negde neki propust... Ukoliko se vlasnik autorskih prava javi, skloniću sporan sadržaj. Sve predloge, pdf knjige, linkove i slično, što smatrate da bi pomoglo da se napravi jedna riznica znanja o zvuku, šaljite na danilocrni[et]yahoo[dot]com

субота, 19. април 2014.

Reportaža: Etnografski muzej u Beogradu

Stalna izložba Etnografskog muzeja u Beogradu prikazuje život Srba u XIX i XX veku, a muzički instrumenti su u to vreme bili prisutni u gotovo svakoj kući. Frule i gusle, a negde i tambure, bile su neozaobilazne u mnogim situacijama, od radovanja zbog venčanja i rođenja deteta, do pogreba i odlazaka u rat. Bogata zbirka Etnografskog muzeja, između ostalog, sadrži i ove autentične instrumente, a svima preporučujem da posete muzej i nauče nešto novo o našoj istoriji. Cena ulaznice je 150 dinara. Evo i nekih slika iz muzeja:

Nadam se da postavljanje fotografija na blog neće izazvati neki problem, pogotovu što se iste mogu videti i na sajtu muzeja. Ukoliko jeste, ukloniću ih.

Нема коментара:

Постави коментар